Make your own free website on Tripod.com

 

Home             

 

Kebaikan Madu

"Dan Tuhanmu memberi ilham kepada lebah: "Hendaklah engkau membuat sarangmu di gunung-gunung dan di pokok-pokok kayu dan juga di bangunan-bangunan yang didirikan manusia.""

(An-Nahl, 16-68)  

 

"Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkanNya kepadamu". (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan  warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir."

(An-Nahl, 16-69)

Pengharaman Riba

"Wahai orang-orang yang beriman! Janganlah kamu makan atau mengambil riba dengan berlipat ganda, dan hendaklah kamu bertakwa kepada Allah supaya kamu berjaya.

(Al-Imran, 130)

Sila dapatkan perisian Al-Quran secara percuma di divineislam.com.

Kurniaan Allah

Maksudnya : "Dan (Tuhan berfirman lagi): Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertaqwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah limpah berkatnya, dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan (rasul Kami), lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan." 

(Surah al-A'raaf, ayat 96)

 

 

 

Dapatkan     Perisian Terjemahan Al-Quran di sini.