Make your own free website on Tripod.com

 

Home             

 

Tahukan Anda Kebaikan Spirulina?

Berikut adalah antara kebaikan spirulina:

         sumber pemakanan yang kaya dengan pelbagai zat.

         pembersih darah dan pembuangan toksin.

         mengurangkan keasidan badan akibat pengambilan makanan berasid seperti gula, kopi, soda dsb.

         membuang toksin di dalam hati dan buah pinggang.

         membantu pengurangan berat badan di samping menambah kadar metabolisma. 

         menguatkan sistem imune (daya menentang penyakit) 

         membersihkan perut dengan membuang toksin di dalamnya dan menyebabkan bakteria-bakteria baik dapat hidup dengan lebih baik.

         mengurangkan kadar kolesterol dan sakit-sakit yang berkaitan. Spirulina meningkatkan kolesterol baik dan menurunkan kolesterol jahat (LDL).

         mengurangkan radang arthritis (sakit sendi). Pesakit arthritis juga mungkin mendapat manfaat kerana sifat spirulina yang menguatkan sistem imune.

         merangsang thyroid

Perkara-perkara lain

         Spirulina selalunya diambil dalam kuantiti yang sedikit. Oleh itu kegunaannya sebagai sumber protein mungkin tidak begitu ketara.

         Spirulina mengandungi gula tetapi ia adalah dalam bentuk rhamnose (dan glycogen). Oleh itu pesakit kencing manis tidak menghadapi masalah mengambilnya.

         Jumlah yang perlu diambil untuk memberikan kesan-kesan baik kesihatan adalah tinggi. Dalam erti kata lain, pengambilan yang banyak adalah perlu sebelum kesan baik dapat dilihat.

         Spirulina adalah selamat untuk wanita mengandung malah pengambilannya boleh digalakkan. Ia mengandungi zat besi yang baik untuk pembinaan darah.

         Ada percanggahan di antara pengkaji mengenai kehadiran vitamin B 12 yang terdapat di dalam spirulina (B 12 tidak terdapat dalam tumbuhan lain). Ada yang mengatakan ia datang dari haiwan seperti serangga yang banyak terdapat dalam tempat ternakan spirulina.

         Ada jenis algae yang mengandungi toksin seperti microcystin. Ia boleh menyebabkan cirit-birit dan pening-pening dan membawa mudarat kepada kesihatan. Pastikan anda mengambil spirulina dari syarikat yang berwibawa sahaja.

         Pengambilan spirulina adalah sebagai supplement sahaja. Oleh itu sekiranya anda ada mengambil apa-apa ubat, anda hendaklah meneruskannya.

         Pengambilan yang disyorkan ialah sehingga 5 gram sehari

Sumber: Penyelidikan Universiti Utara Malaysia 

 

 

 

Dapatkan     Perisian Terjemahan Al-Quran di sini.